Home Historiek

Smisjes Nieuwsflash

NIEUW!

Smiske Gazette
Editie 2015

 

 

Smisje op Radio 2


PopUp MP3 Player (New Window)

Impressie Brouwerij

Visitors Counter

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday8
mod_vvisit_counterYesterday35
mod_vvisit_counterThis week8
mod_vvisit_counterThis month630
mod_vvisit_counterAll153727

AddThis

AddThis Social Bookmark Button

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Historiek PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Filip Geerts   
maandag, 23 maart 2009 19:39
AddThis Social Bookmark Button

Een beetje geschiedenis.

Hoe het ooit begon…

Mijn naam is Brandt Johan en geboren in het gezegende jaar 1963. Genoten van een complete opleiding in de grafische wereld. Kortweg gekend als drukker. In 1988 gehuwd met Christine De Schepper en ondertussen reeds twee zonen Stijn en Joris.
In mei 1989 gestart met een eigen drukkerij. Dit in het hartje van Brugge. Door omstandigheden (verplichting naar milieuvergunning toe) uitgeweken naar Assebroek, een deelgemeente van Brugge om daar de drukkerij verder te zetten. Helaas was in de beginne alle kopiecenters van Brugge klant, met de verhuis kwamen die niet mee. Maw de drukker kreeg veel vrije tijd. Vandaar dat hij met plezier zijn hobby begon uit te oefenen. En af en toe moest Christine plaats maken in de keuken zodat manlief met potten en pannen eigen bier kon maken.
Op zeer kleinschalige wijze ontstond dus heerlijke bieren, lekkere wijntjes of af en toe zelfs een hemels likeurtje. Toen de drukkerij dermate achteruit ging had Johan het idee om zelf een eigen commerciële brouwerij te beginnen. De drukkerij hete Drukkerij De Regenboog. Het was dus een logische zaak dat de brouwerij dezelfde naam kreeg. Toen in 1995 de diensten van Douane en Accijnzen het licht op groen zette was brouwerij De Regenboog geboren.

In een piepklein achterkeukentje (amper 3 x 4 meter) werd er een tweedehands kookketel geplaatst met een inhoud van 250 liter. Plastieken gistingsvaten werden aangekocht. 1 grotere voor de hoofdgisting met een inhoud van 220 liter en een paar lagervaten met een inhoud van 120 liter.
Zo werd op zeer kleinschalige wijze en erg primitief het eerste bier gebrouwen. Welk bier hoor ik u al denken. Wel heel simpel. Naast een hobby bierbrouwen had Johan ook een zomerse hobby imkeren. Achteraan in de tuin stonden enkele bijenkasten. Dus een logische link is het samenvoegen van beide hobby’s en het honingbier werd geboren.
Nu nog een goede naam vinden. Dat bleek niet zo moeilijk. Een beetje geschiedenis van het gebouw kan helpen. Ooit was het huis waar Johan en Christine nu  in wonen samen met het huis van de buren wonende op nr 132. Het ouderlijk echtpaar van de vorige eigenaar woonde in nr 132 en 1 van hun kinderen in nr 134. Het huis nummer 134 was een Smidse. Toon hun kinderen een winkel openden (kruidenierszaak) op nr 134 gaven zij die winkel de naam ’t Smisje mee. Door de jaren heen kreeg zelfs de busstop voor de deur de naam ’t Smisje.
Toen Johan startte met bierbrouwen was de naam ’t Smisje snel gevonden. De brouwerij was in het begin enkel weekend werk. De flessen werden aangekocht via het containerpark circuit en manueel met de hand gewassen. In de beginne champagne flessen en die werden dan afgewerkt met een papieren wikkel.
Toen de drukkerij minder en minder werk begon te krijgen was het nogal wiedes dat er besloten werd om ook in de week te brouwen. Toen er plots midden een brouwsel een geboortekaartje moest gedrukt worden werd het even heel moeilijk en besliste Johan om de drukkerij stop te zetten en enkel nog bier te brouwen.
Toen in 1999 het Guido gezellejaar er was werd Guido gelanceerd. Dat bleek zo’n succes dat op het einde van dat jaar de kookketel werd vergroot naar een brouwcapaciteit van 320 liter per brouwsel. Ook werd er gedurende die eerste jaren geïnvesteerd in inox gistingstanks en lagertanks. De brouwerij groeide en groeide. Er kwam zelfs een flessenwasser, een carrousel systeem uit de Scheldebrouwerij. De brouwerij begon uit zijn voegen te barsten. Toch zo lang als mogelijk werd er dapper voortgedaan.

Ondertussen dank zij de hulp van Bill Coleman werden zelfs de Smisje bieren over de plas geëxporteerd naar de States. Ondertussen is Bill de huistekenaar geworden voor de bieretiketjes. Helaas door de steeds grotere vraag en door de strengere eisen naar voedselveiligheid werd er besloten om midden 2008 een eind te zetten aan brouwerij De Regenboog. Niet getreurd. In Augustus 2008 nam Johan een nieuwe start. Dit niet meer in Brugge maar nu in Oudenaarde.
Brouwerij Smisje
werd geboren. Meer dan 5 jaar had Johan, samen met Christine en zijn 2 zonen gewerkt om van een oude limonade fabriek een brouwerij van te maken. De installatie is tweedehands aangekocht en is eigenlijk via Patrick Hazelaar bij Johan terechtgkomen. Het is de installatie van de verdwenen brouwerij De Teut.

De kookketel kreeg een nieuwe bodem, de filterkuip een deftig roerwerk. En een veel groter capaciteit is vandaag mogelijk. Dit tot een maximum van 2000 liter per brouwsel. Ondertussen had Johan al een ruim gamma bieren die nu uiteraard hoofdzakelijk verder gezet worden in die nieuwe installatie. Bieren met ronkende namen en soms vreemde ingrediënten. Ja de kleinschaligheid van Brugge liet immers toe veel te experimenteren. Een selectie van de betere worden nu gebrouwen met gebruik van mineraalwater en het water van een natuurlijke bron. U hebt de keuze vandaag anno 2009 uit het vaste gamma zijnde Smisje Dubbel, een donker bier met dadels, Smisje tripel, Guido, Smisje Wostyntje met mosterdzaadjes, Smisje plus, Smisje Catherine the Great en Smisje Kuvee Elektrik.
Daarnaast een paar seizoensbieren zijnde Smisje Speciaal een blond bier met pompoenen, en Smisje Kerst.
Zoals de aandachtige lezer kan merken is de naam veranderd van ’t Smisje naar kortweg Smisje en de brouwerij heet voortaan Smisje. Deze is terug te vinden in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Dus bij gelegenheid ontdek het Smisje en zoals het een goed mens betaamt geniet met mate!

Het jaar 2010 is een keerpunt voor de brouwerij. Alle bestaande bieren verdwijnen er uit het assortiment behalve het Kerstbier en het nieuwste bier Smiske wordt er gelanceerd.

http://farm5.static.flickr.com/4067/4550644154_308f92bb42_o.jpg

Johan

Laatst aangepast op donderdag, 03 juni 2010 09:40
 
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting