Home Brij Smisje als eerste Belgische brouwer met de Hop-Randall!

Smisjes Nieuwsflash

NIEUW!

Smiske Gazette
Editie 2015

 

 

Smisje op Radio 2


PopUp MP3 Player (New Window)

Impressie Brouwerij

Visitors Counter

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday2
mod_vvisit_counterYesterday37
mod_vvisit_counterThis week281
mod_vvisit_counterThis month757
mod_vvisit_counterAll140694

AddThis

AddThis Social Bookmark Button

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Brouwerij Smisje als eerste met de Hop-Randall! PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Filip Geerts   
dinsdag, 22 maart 2011 09:56
AddThis Social Bookmark Button

Gepubliceerd op http://belgianbeerboard.com/index.php?option=com_content&task=view&id=624

Vertaald in het Nederlands:

Het Zythos Bier Festival 2011 is alreeds historie en wat een lading aan prachtige Belgische bieren werden geproefd door de B B B op zondagnamiddag.
Eén van de meest opmerkelijke innovaties op deze ZBF 2011-editie was de introductie hier in België van de Hop Randall door brouwerij Smisje.
Alle details over deze hop boost techniek zijn gepubliceerd in een vorige artikel op de Belgian Beer Board (Engelstalig).

Zie: http://belgianbeerboard.com/index.php?option=com_content&task=view&id=623

Tijd voor de ultieme smaakbeleving!

http://farm6.static.flickr.com/5011/5509236133_868f382113_b.jpg

En hier hebben we het! De beroemde Hop Randall, geïntroduceerd hier in België door authentieke brouwerij Smisje - www.smisje.be

Zoals u kunt zien, de Hop Randall is gevuld met verse gedroogde hopbloemen.
Brouwmeester Johan Brandt heeft gebruik gemaakt van verschillende Amerikaanse aromatische hopsoorten..
Op zaterdag het gebruik van de Amerikaanse hop Cascade.  Op zondag, het gebruik van de Amerikaanse hop Palisade.
Helaas moest ik werken op zaterdag, dus ik kon niet proeven van de Cascade "instant Dry-Hopped" Smiske R-Ale.
Maar, geen zorgen, de palissade "instant Dry-Hopped" Smiske R-Ale was een echt hoppig genot.
Volgens Johan was de Cascade versie net nog dat iets lekkerderr.

http://farm6.static.flickr.com/5251/5509235727_cce60caf70_b.jpg

Hier zien we de installatie.
De Hop Randall is geïnstalleerd tussen het biervat en de tap.
Tappen - als zodanig - geeft een geweldig droog-gehopt bier.

http://farm6.static.flickr.com/5020/5509836290_48637f4101_b.jpg

Ook verkrijgbaar dat weekend was het nieuwe Smiske Bruin. Een donkere bier dat werd gevraagd door de lokale bevolking van Mater.

http://farm6.static.flickr.com/5020/5509235985_79294885b6_b.jpg

Tijd voor een voorproefje.
Johan bezig met het tappen van een Smiske R-Ale. Het glas hier vooraan is een reeds getapte Smiske R-Ale.
Het doel: Proeven van de Smiske en de R-Ale, en dit naast elkaar.

http://farm6.static.flickr.com/5056/5509836744_6d976523c4_b.jpg

                         "instant Dry-Hopped" Smiske R-Ale.

Wauw, wat een geweldige uitstraling heeft dit bier. Troebel, prachtige volle schuimkraag.
Als dit niet alreeds veelbelovend is.

http://farm6.static.flickr.com/5095/5509836366_33249287e4_b.jpg

Ok, hier zijn de twee bieren naast elkaar.
Aan de linkerkant, de gewone Smiske. Aan de rechterkant Smiske R-Ale.
Merk op dat de normale Smiske nogal troebel is , maar dat is alleen omdat een nieuw vat werd aangesloten, wat natuurlijk een troebel bier geeft bij het tappen van de eerste glazen.
Mensen, was ik verbaasd met de smaken en de verschillen tussen beide bieren.
Wetende dat beide brouwsels in feite de courante Smiske's zijn, en de R-Ale  die speciale dry-hopping behandeling onderging.
De verse Smiske is natuurlijk nog steeds erg 'aards' gehopt, maar dit bier heeft dat prachtige balans tussen hop, mout en zoetheid.
Aan de andere kant, de balans verdwijnt totaal met die "instant Dry-Hopping" behandeling.
De Smiske is uitgegroeid tot een ware hop monster. Noem het in dit geval een IPA, als gevolg van het gebruik van Palissade, niet citroen-ig noch pompelmoes-achtig van smaak en aroma.
De aromatische hop was echt zo aards van smaak en aroma.  Iets wat ik nooit zou hebben verwacht van een Amerikaanse hopvariëteit.
U ziet, zelfs de BBB webmaster moet nog bijleren. Maakt het allemaal dat extra aangenaam en interessant.
Hoe dan ook, de belangrijkste verschillen zijn inderdaad het verlies van evenwicht naar extreem hoppig. Je houdt ervan of je haat het.
Nou, ik vond het zeker zeer lekker.

Nu, en dit is heel belangrijk denk ik. Kunnen we dit een nieuw bier noemen?  Immers, het basisbier is de gewone Smiske.
Persoonlijk zou ik dit bier als een ander bier bestempelen, een aanvullende behandeling door de brouwmeester zelf is toegepast!
In dit geval was het brouwproces net nog niet klaar voor het tappen in het glas. Het eindproduct is een droog-gehopte Smikse, het zogenoemde R-Ale.

Alles bij elkaar een gloednieuw en verschillende bier!

Proost,
Filip

Laatst aangepast op dinsdag, 22 maart 2011 10:30
 
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting